September 17, 2014

My Baby Solid Food (Up 7 Month) - Version Oat Meal 3



Assalamualaikum w.b.t



Mane2 ibu-ibu yang rasa dah kerap sangat bagi anak bubur lei sesekali cuba bagi bayi anda makan oatmeal buah2an untuk makan petang mereka.


Sejak kebelakangan ini ramai sangat yang pm fb, tanya kalo oatmeal nie lei campur sekali dengan rice ker? untuk pengetahuan semua, i tak penah plak campur oatmeal sekali dalam nasi (bubur anak).


Tapi kalo ada ibu2 yang penah cuba dan anak suka, nak gak kome mencuba nya kan..


Ingat konsep sharing is caring...teheee


Ok tak nak taip banyak2 nnt bosan ibu2 semua..


Bahan wajib: Instant Oatmeal, Prune dan Extra Virgin Olive Oil


: EVOO | Instant Oatmeal | Prunes 

:100% natural australian oats

: 100% organic prunes brand Taylor


: Top Antioxidant

: oatmeal prune yang telah di blend





Uqayla kalo oatmeal prune memang suka sesangat..cepat jer abis dua bekas makanan tue..laju jer makan tau








Dah siap blend masukkan oatmeal prune yang telah di blend ke dalam bekas makanan anak





Ok dah siap...selamat mencuba ibu-ibu comei semua

My Baby Solid Food (Up to 7 Month) - Versi Rice ( Pumpkin + Tofu + Prune)



Assalamualaikum w.b.t



Pergi Giant dekat The Mines
Kebetulan nak beli barang2 dapur
Ternampak pumpkin
Terus grab untuk buat porridge bagi uqayla



Sebab i tau uqayla punya favourite is pumpkin
Salah satu sunnah makanan nabi pun labu kan
Kali nie nak buat versi porridge with prune and tofu



Resepi nie memang sesuai untuk bayi berumur 7 bulan ke atas
Masak nie pun mudah, cepat dan pantas
I gunakan cara paling cepat porridge nie masak
Tak payah masak lama
Takut nutrien dalam makanan anak kurangkan



: Tofu | Pumpkin | Prune | Unsalted Butter


Macam biasa tofu i beli produk giant punya







reason nape i guna produk nie,
 u'alls blei tgk entry yang sebelum nie ok
Buah prune ckit
Pastikan buah prune yang organic tau, tiada bahan campuran lain
Dan unsalted butter
I guna brand achor tapi guna yang unsalted punya








Macam biasa i guna beras wangi
Sedap dan berlemak
Disukai ramai






Dah siap masak..akhir sekali kita blend sampai hancur...yummy~~~

Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...