YuP

Cahaya

August 22, 2014

My Baby Solid Food (Up 7 Month) - Version Oat Meal 2




Assalamualaikum w.b.t


Ramai kawan-kawan pm kat fb tanya apa breaksfast selalu bagi kat uqayla..kalo pagi selalunya i bagi puree buah2an or oatmeal..totally i akan bg  mengikut kesesuaian umur uqayla yg dah 7 bulan (based on food chart rules)..


So versi oatmeal kali nie lain dr yg lain ckit..actually xde la lain sgt pun cuma ye kali nie i tukar sikit nk cuba raisin (kismis hitam) dlm makanan uqayla..so far uqayla takde menunjukkan reaction yg tidak memberansangkan or tanda2 alahan..sonok tgk uqayla makan banyak...berbaloi usaha ibu...tehehehe (penat ibu nie wt research dgn uncle google nak wat resepi yg pelbagai utk uqayla).


Ye la mana ada ibu yang tak nak beri makanan yg terbaik untuk ank mereka..so menu tetap adalah oatmeal..memang terbaik...cepat dan mudah..takde alasan ibu2 kt luar sana katea takde masa or anak xnak..tak cuba mane nak tau kan..kne ada konsep try n error..

Mesti tanya boleh tak guna raisin yang kaler kuning tue selain black raisin?

ok nie jawapannye: Bolehkah beri buah-buahan kering seperti aprikot, kismis yang warna kuning/asal?

Beri buah-buahan kering yang warnanya hitam dan gelap seperti warna buah kurma.

Ini penerangan dari Puan Farah Rahim :
Aprikot/kismis warna kuning ada sulfur dioksida yang boleh mencetuskan serangan asma dan boleh membawa maut pada bayi yang mudah terpengaruh.
Sulfur dioksida digunakan sebagai antioksidan di dalam proses pengeringan beberapa buah-buahan kering untuk mengekalkan warna kulit dan rasa.
Sebagai contoh, dalam kismis kuning, peach kering, epal kering dan aprikot kering, sulfur dioksida digunakan untuk buah-buahan ini tidak kehilangan warna dengan menyekat tindak-balas "browning" yang menyebabkan warna buah-buahan itu menjadi gelap dan mengubah rasa mereka.

Owh ye bahan2 asas untuk membuat breakfast version oatmeal raisin ialah:

: bahan2 wajib harus ada 

oatmeal macam biasa kena rendam dengan air panas dulu sehingga kembang yer..




campurkan black raisin dalam oatmeal yang dah kembang dalam blender


Masukkan sekali dengan extra virgin olive oil sedikit mengikut sukatan oatmeal tadi



Blend sampai hancur



ok dah siap..yang kaler orange2 tue porridge uqayla..makan manyak2 tau sayang biar sihat..huhuhuu

g00d Luck!!