YuP

Cahaya

September 26, 2013

Ada Apa Dengan Ibu Mengandung?


Assalamualaikum w.b.t


Ok..ok..ok bawa bersabar ye kawan-kawan semua..hehehe..mesti ramai yang tanya bila la i nak bercerita kisah-kisah pregnant untuk 3rd child kami nie...bukan tak nak cerita awal-awal tapi nak bagi feeling tue datang dulu baru seronok nak taip and cerita panjang-panjangkan..tak der la panjang sangat pun takut orang yang baca pun dok bosan jer baca..yang biasa-biasa jer..tue yang nak kena edit-edit sikit..ceh ingat editing skrip ker...huhuhuhu...pusing-pusing hait situ gak cerita ye..lalalala~~~


Few of people yang terserempak dengan i tanya pasal perut yang comei niekan..antara soalan-soalan cepumas untuk i:

1. Dah berapa bulan?

2. Anak ke berapa?

3. Tahun lepas bukan mengandung gak ker?

4. Kecik perut?

5. Pregnant kali nie ok tak?

6. Anak yang sulung and second dah berapa umur?

7. Seronok baca blog awak..bila nak update 3rd pregnant nie?


Hahahaha..panjang sungguh ibu buyong nie nak explain and jawab satu-satukan...yang tak larat nyer soalan cepumas dengan soalan nombor 3...kahkahkah...kalo ada jer someone yang kenal i and duduk same building opis dengan i memang akan perasan..that means memang mereka-mereka nie prihatin dan selalu melihat i dan ambil tahu pasal i..hehehehe..majoriti said congratulation to us..thanks you!!~~~ next year ada lagi kut...hahahaha...tak larat makcik tau.. (^_^)... {keje ako buat kilang anak je la kan}...hehehe...semua ye rezeki Allah s.w.t..mohon-mohon diberikan kesihatan dan umur yang panjang...10 orang anak pun i sanggup..hihihi...chewah~~~ sanggup ke? (T_T);
 
 
Alhamdulilah next week kandungan i dah masuk 28 week (7m)...sekejap jer rasa...baru lepas bersalin dah tahun nie bersalin lagi..kihkihkih..hebat..hebat..hebat..hebat ker?..i percaya dan yakin pada Allah s.w.t dan berdoa semoga kelahiran ketiga nie lagi senang dan mudah dari kelahiran muhammad uwais..
 
 
Next check up nie seharuslah wajib untuk i minum air gula..ermmm..sekarang nie redha jer kalo kena minum air gula nie...tapi alhamdulilah pregnant kali nie 28 week baru kena minum air gula...hopely bacaan MGTT ok..amin...sebelum nie pregnantkan umairah dan uwais 2x kena minum sebabnya berat badan naik mendadak..sampai 4kg dalam sebulan jer...ok nanti kita update yang lain lak yer..ada kerja ckit nak buat..
 



 
time ini i baru hamil 3 bulan..kalo tanya gambar terkini..masih lagi segan nak tunjuk sebabnyer ibu buyong nie masih belum bersedia nak posing..ekekeke..perasan je kan..


 
Tatataata..titutitu!!! wasalam


September 18, 2013

Festival Kucing Putrajaya



Assalamualaikum w.b.t


Hari sabtu (14.9.2013) yang lalu kami sekeluarga memang dah plan nak pergi festival kucing yang diadakan di Putrajaya yang bertempat di Audoturium Cempaka Sari di Perbadanan Putrajaya..So breakfast kena la masak awal-awalkan, sebab dah plan nak keluar tengok festival kucing nie pagi-pagi..i memang tak berapa suka keluar time dah petang-petang sebab petang-petang memang time anak-anak mengamuk nak tidur..hehehe..lagi pun cuaca panaskan so mood kalo keluar petang tue tak syok ajer..hihihi







Kat festival ini ada macam-macam jualan langsung..tapi bukan jualan kasut, handbag dan baju tau..tapi jualan baju kucing, makanan kucing, alatan dan mandian kucing...ada juga yang jual akseasori barangan kucing dan juga jualan kucing yang comei-comei dan gebu-gebu..harga biasa la kan standard jenis dan baka kucing..kalo tanya i nie memang jenis pengemar kucing atau tidak..i nie tahap middle..biasa-biasa jer..hihihi..










Niat nak pergi festival kucing nie pun sebabnya anak bujang i memang penggemar kucing..pantang nampak kucing mesti akan tegur kucing...lain plak dengan kakaknya..takut dengan kucing..kalo ada kucing yang lalu memang akak suwuh ibu dan ayahnya tolong halau dan pantau kucing tersebut dari dekat dengan dia..kalo 12 jam duduk kat kedai makan, 12 jam tuelah kena pantau kucing tue..siap suwuh tauke kedai makan tue kurungkan kucing-kucing die..dashyat tak!...kihkihkih..







Ibu yang preggie nie pun nak siap berposing dengan cat-cat nie kan..anak dara dah takut dengan kucing maka ibunya lebih-lebih..ok sila terima sahaja..comei-comei ok!!###...lalalalala~~~




 
 
Kucing-kucing yang beraksi dan berpakaian ala-ala bollywood gitu..harga sila lah terima dalam RM750...rasa-rasanya reasonable kut untuk yang jual kucing secara besar-besaran..adik i beli kat saudara-mara kami yang baka macam nie baru RM200..saudara mara boleh countingkan...hehehe
 
 



 
Cerita mengenai kucing ala-ala parsi dan gebu ini, baru-baru ini kes kehilangan kucing dekat kawasan perumahan i terjadi (hari raya yang lalu)..kucing yang gebu dan bertompok yang i gelar comot pun dah hilang..kucing nie since i pindah rumah teres kat presint 9 selalu sangat datang rumah i..kalo tak bagi makan, rasa bersalah pulakkan..tapi bila kucing nie dah tak ada memang rasa sangat-sangat kehilangannya..bukan seekor kucing yang hilang tapi 4 ekor tuan rumah cari kucing ala-ala parsi mereka...kepada yang "tukang culik" kucing nie bawa-bawa lah insaf nyer...kesian tuan punya kucing yang dah beli mahal-mahal, makanan pun mahal dan of course tempat tinggal pun mahal..ke tak rugi tue..pe-pe pun kepada sesiapa yang nak membela kucing nie kena la jaga kucing mereka dengan lebih berhati-hati..kalo dah hilang memang payah nak cari..sebab kucing boleh lari...huhuhuhu...just joke..jangan mare nyer {^_^}

September 11, 2013

Sweet "Candy" For Preggie Mommy

 

 
Assalamualaikum w.b.t
 
 
Alhamdulilah..something yang i boleh sharing kat sini..cuba tanya mommy/mom to be yang cute dan sweet yang pregnant sekarang nie... "gula-gula" apakah yang wajib ditelan oleh mom to be?...mestilah supplement untuk kesihatan ibu dan bayi yang dikandung..kalo tengok dekat laman sesawang sekarang nie macam-macam produk kesihatan untuk ibu dan bayi...sampai satu tahap dah tak tahu nak telan ubat apa dah...
 
 
----------------------------------
 
 
Since pengalaman i telan ubat-ubat untuk orang preggie ini contoh seperti obimin and ion is no. 1 that pretty mommy have to take everyday (daily) ok..apa-apa pun..tapi kalo ada some one yang tanya i.."makan ke semua benda tue setiap hari?"...hahahahaha..haruslah takkan..kalo makan ion yang tambah darah waktu pregnant anak pertama dok asyik sembelit jer, memang la ibu nie give up dan topup dengan hanya makan mengikut piramid makanan sahaja...balun la banyak-banyak makan protein and yang boleh tambah darahkan..time pregnantkan muhammad uwais memang kuat makan seafood tapi mood makan seafood nie bila dah masuk trimester kedua...so topup darahnya lambat sikit la prosesnya...
 
 
-----------------------------------
 
 
But waktu pregnantkan nur umairah tak pernah mengalami HB kurang tapi bila pregnantkan muhammad uwais ada 2 kali checkup HB kurang (dalam 10.8/10.9) ..but pregnant baby dalam perut nie i kurang pengambilan ion (tambah darah) tapi mengamalkan pengambilan air anugerah/air yasin, kurma (jenis kering), delima (kordial yang pekat..baru puas) dan susu kambing (Hi Goat dan Nubian Goat Milk)..alhamdulilah HB (hemoglobin) untuk ketiga-tiga test bacaan adalah 14.3 (paling tinggi) / 14.0 (paling rendah)...insyaallah harap-harap bacaan HB tak lah sampai merudum sampai kebawah bacaan 11.0 sampai bersalin nanti.. Bagi pengambilan VCO (virgin coconut oil) i amalkan pengambilan seawal kandungan 7 bulan nanti..kalo sapa-sapa yang tak lalu nak telan pil VCO nie, minum air kelapa pun boleh..sama jer functionnya..ok
 
 
----------------------------------
 
 
Bila dah pregnant secara dekat-dekat (anak setiap tahun..tak sampai pun...kihkihkih) nie sapa yang tak risaukan..so buat masa ini saja alternatif yang i cuba untuk menjaga kandungan i dan diri i supaya tiada timbul masalah kesihatan nanti..tapi sapa yang tahu kita hanya mampu berusaha, merancang, bertawakal dan berdoa...selebihnya i serahkan yang Maha Esa..yakin padaNya..semoga kesenangan dan kesihatan diberikan hendakNya..
 
 
 
p/s: sapa-sapa yang ada tip lain untuk lahirkan baby yang gebu, putih dan sihat..boleh la share dengan i nyer...tq
 
 
 
 
 
 
I beli mini medicine storage nie kat guardian..tapi lupa berapa harganya..tapi tak de la mahal sangat..sebabkan rupa yang kiut nie jadi i amik..mula-mula preggie tak terpikir pun nak beli mni medicine nie..mostly bawak botol2 ubat-ubat nie ke hulu hilir je..then mula hati nak beli benda nie bila dah kena tegur dengan husband yang kata tak elok kerap sangat membuka botol ubat kerna takut masuk angin and mudah rosak "khasiat" dalam ubatnya..jadi i beli la mini medicine nie..so kalo seminggu makan tue lei la letak dalamnya..tapi bergantung kepada besarnya storage medicine yang u'oalls beli..ok..then senang untuk u'olls juga nak pergi travelling and tak payah bawak berat-berat lepas tue godok jer dalam handbagkan {macam ada pengamalan je kan}..hihihiihi
 
 
 
 
 
 
Ini air anugerah..versi warna botol jer lain-lain..kalo dulu packaging warna biru tapi kini warna pink..kiut-kiut gitukan~~hehehe..kalo buat air bacaan yasin dan amalan surah-surah yang lain pun boleh..macam kat umah i kena ada stok air yasin 10 botol besar..macam-macam kegunaan boleh dibuat..bagi ibu-ibu preggie yang kat luar bolehlah buat air bacaan yasin sebagai selusuh, mandian dan juga sapuan pada pewut yang comei dan cute tue kan..doa-doa semoga dipermudahkan kelak bersalin...insyaallah...



 
 
 
Dulu kalau makan kurma hanya pada bulan puasa jer, itu pun jenuh nak menghabiskan sekotak kan..sampai kena forward tahun depan baru habis...kihkihkih..tapi preggie kali ini ada hobi baru iaitu suka makan kurma...dulu suka memilih yang jenis kurma nabi yang lembut dan manis..tapi since preggie kali ini kurang nak mencari kurma jenis tue..lebih gemar makan kurma yang jenis kering dan kurang rasa manis...semua nie gara-gara perubahan hormon rasanyakan..hiihihihi




 

September 3, 2013

Pentingkah Botol Susu Ditukar?



Assalamualaikum w.b.t

 
Rasa-rasanya berapa ramai ibu bapa yang diluar sana tahu betapa pentingnya pertukaran botol susu anak-anak mereka..bukan apa..pernah i datang rumah open house salah seorang kawan i di sekitar serdang..kebetulan sibuk menyuapkan anak bujang makan nasi impit, ternampak ada seorang akak nie sedang menuang susu tepung dalam botol susu anaknya..tengok botol anak nya kaler dekat botol tue dah warna kuning, kusam dan gambar dekat botol pun dah tak jelas dah..bukan apa kadang-kadang mata nie tak lei nak tutup sebelah mata dan buat tak tahu jer..al maklum makcik nie kan mulut tak reti diam..so bermula la sesi perkenalan dan sesi soal jawab..hihihihi


Makcik Kepoh (i) : assalamualaikum...pe kabar..selamat hari raya

Akak : wksm...selamat hari raya..{sambil senyum}

Makcik Kepoh: anak dah bepa tahun? {haruslah bermukadimah dlu kan...kihkih}

Akak : baru setahun 3 bulan.

Makcik Kepoh : botol susu anak memang kaler tu ker kak? {laser tak mulut i}

Akak : Aah..dah 9 bulan pakai botol nie..sebab anak suka hisap pakai botol nie.

Makcik Kepoh : Sowi la akak..botol susu anak akak nie dah kena tukar..sebab 6 bulan jer dah wajib kena tukar baru..sebab bahaya tuk anak kita..ada bahan chemical yang campur dalam susu anak..{sambil senyum-senyum cakap.. takut tak silap-silap kena penampar lak dengan akak tue...huhuhuhuu}

Akak : Tue la..camne nyer..

Makcik Kepoh : Dah cuba tukar botol susu baru dan bagi dier?

Akak : Tak plak.

Makcik Kepoh : Cuba la dulu kak...kalo botol warna warni baru mau je kut..udak-udak lagi suka botol susu yang meriah2 nie.. tapi kena cari botol dan saiz puting sama cam botol susu yang pakai sekarang la {amboi hebat sangat ker ko nak menegur dan nasihatkan orang [dlm ati jer]...}

Akak : petang nie nanti akak cuba beli botol baru tapi yang sama design and saiz dengan yg ini..


Lega makcik..lega bukan sebab apa..nasib tak kena cebik dengan akak tue..tapi sebelum balik banyak kali i minta maaf dengan akak tue sebab takut kalo-kalo akak tue terasa dengan teguran i nie..nasib baik akak tue cakap "tak apa..risau jugak akak..nasib bik adik bagitahu kat akak"...

Berikut merupakan info dalam Mr. Google mengenai pentingnya pertukaran botol susu:

--------------------------------------------------------------


"Sedikit Perkongsian : Puting botol susu anak anda hendaklah di tukar sekurang-kurangnya 2 kali dalam tempoh 6 bulan"

"Botol Susu pula, sekurang-kurangnya dalam tempoh 6 bulan, 2 kali.. sebab apa? dibimbangi bahan chemical di dlm botol akan "melt" sekali dengan susu baby sekiranya tidak ditukar"
 
 

 ---------------------------------------------------------------

 
: pastikan sebelum guna botol susu baru wajiblah dibasuh
dan disteril terlebih dahulu yer




: botol kaler hijau dengan biru tuk anak bujang..kaler pink dengan oren tuk anak dara...pastikan botol susu BPA free ok..tak kisah la jenis, bentuk atau brand mahal ke murah..
 
 
p/s: setiap 6 bulan memang bagi job kat ibunya untuk membeli botol dan puting susu baru untuk anak-anak...janji ayahnya kena bagi duit dulu...hikhikhik